In de media

Hier vind je alle informatie over Twente Vegan in de media.

 Dieren mogen niet lijden voor het plezier van Deborah

‘Dieren mogen niet lijden onder mijn plezier’

Marco Krijnsen

Deborah Kara (26) uit Enschede eet geen dierlijke producten meer sinds ze een filmpje op YouTube zag. ,,Ik kon het niet langer negeren.”,,Ik was altijd een hardcore vleeseter. In al mijn lievelingseten zat vlees: pizza, shoarma, broodje hamburger. Als kind lustte ik geen groente, alleen broccoli. Misschien doordat groente bij ons altijd in een grote pot werd doorgekookt en één slijmerige massa was. Rijst vond ik ook niet lekker. Als mijn moeder rijst, groente en vlees klaarmaakte, at ik alleen het vlees.

Circle of life

Op mijn negentiende ging ik studeren en op kamers wonen in Deventer. Een van mijn huisgenoten was pescotariër; ze at geen vlees, wél vis en schaaldieren. Het eten dat ze maakte, zag er helemaal niet slecht uit. Beter dan mijn eigen eten, want dat mislukte iedere keer. Mijn andere huisgenoot hield niet van vlees. Zij kon heel goed groente bereiden. Ik daagde de pescotariër regelmatig uit en vroeg haar waarom ze eigenlijk geen vlees meer at. Sloeg dat wel ergens op? Want de dieren die zij niet opat, zouden toch wel worden vermoord. Vlees eten hoort bij de circle of life, zei ik dan. Maar het gaat om vraag en aanbod, antwoordde ze. Hoe meer mensen vlees eten, hoe groter het aanbod in de winkel. Ze kon het goed verwoorden. Ik droeg in die tijd ook make-up die op dieren was getest. Zij wilde dat juist niet. Bij mij was de knop nog niet om. Ik denk dat ik diep van binnen wel wist dat er iets niet klopte, maar dat ik het wegdrukte en de andere kant opkeek.

In shock

Ik had het als klein meisje wel eens aan mijn moeder gevraagd. Of het niet erg was dat dieren dood moesten omdat wij vlees wilden eten? Gewoon niet aan denken, zei ze. Voor mij was dat jarenlang reden om er niet mee bezig te zijn. Door die gesprekken met mijn huisgenoten ging ik erover nadenken. Op een dag zag ik op YouTube een filmpje over waarom het niet verantwoord was om dierlijke producten te eten. Ik zag bijvoorbeeld hoe een kalf op een agressieve manier bij de moeder werd weggehaald, omdat de koe melk moest produceren voor ons. Dat filmpje maakt veel indruk, ik was in shock. Ik kon het niet langer negeren.Ik ben sinds twee jaar veganist. Ja, dat is soms lastig want ik ben opgegroeid met vlees. Misschien zou een lekkere hamburger bij mij qua smaak een 10 krijgen. Maar ik vind dat dieren niet mogen lijden onder mijn plezier. Daarom kan ik heel tevreden zijn met de 8 of de 9 van veganistisch eten. Ik heb intussen beter leren koken en vind groente nu lekker. En als ik mezelf een keer wil belonen, maak ik een veganistische pizza shoarma.

Was: hardcore vleeseter

Is: veganist

The Sustainable Dutch

Onze eigen Deborah heeft een youtube kanaal

RTV Oost: Veganisten uit Twente dagen restaurants uit diervriendelijk te koken

Op 9 februari 2016 is er een rapportage gemaakt door Jauke Boerdam van RTV Oost over Twente Vegan.

Meer informatie op RTV Oost

Vegan Oost: Twente Vegan ontdekt, en hoe!

Anne Maria van Vegan Oost bezocht een van onze restaurantbezoeken en schreef daarover een mooi verslag. Je kunt het hier lezen.

Twente Vegan

RTV Oost: Kapper Ilona uit Enschede is eerste in Overijssel met certificaat biokapper

Op 24 oktober 2015 maakte Jauke Boerdam een rapportage over de eeste biokapper van Overijssel: Ilona.

De volledige rapportage vind je op RTV Oost