Over ons

Twente Vegan bestaat voornamelijk uit, je raadt het al, Twentenaren of zogeheten Tukkers die affiniteit hebben met veganisme, plantaardige producten en dierethiek. Wij organiseren iedere maand een etentje bij willekeurige restaurants in Twente, waar we dan met een groep van zo’n 10 mensen 100% plantaardig eten. We genieten ondertussen naast het heerlijke eten ook van gezellig contact met elkaar.

Door middel van deze website hopen we andere mensen te inspireren of te informeren over alle veganistische mogelijkheden in onze regio.

Wil je meer weten, neem dan gerust contact op via de contactpagina

Ik ben Gijs van Ouwerkerk, professioneel fotograaf, amateurmuzikant en sinds 1996 veganist. Toen ik mijn draai als planteneter eenmaal had gevonden heb ik lange tijd gedacht dat ik zo'n beetje de enige veganist in Enschede was. Daar heeft Twente Vegan verandering in gebracht! Zo kwam ik erachter dat er best veel plekken zijn waar je uit eten kan gaan en leerde ik bovendien een stel hele leuke mensen kennen.

Goedendag! Mijn naam is Wine Krol, wonend in Hengelo, geboren in 1965. Ik werk als zelfstandig ontwerper. Vanaf mijn twintigste ben ik steeds minder dierlijke producten gaan gebruiken. In 2012 ben ik begonnen met veganistisch eten. Sinds begin 2015 is alles wat ik gebruik geheel plantaardig. Mijn motivatie komt voort uit de wens dat alle wezens gelijkwaardig en goed worden behandeld.

Hoi, wat leuk om je hier te ontmoeten! Ik ben Nathalie, geboren in 1972 en ik woon in Enschede. Ik werk op ZZP-basis als tenderspecialist. Sinds 2013 ben ik gestopt met het eten van dierlijke producten. Na een uitgebreide zoektocht in de plantaardige wereld is mijn conclusie dat mijn ideale eetpatroon is gebaseerd op “Whole foods, plant based”. Ik ben al vanaf het begin een enthousiast bezoeker van de etentjes met Twente Vegan.

Ik ben Alfons Spoler en heb in 2008 Abraham gezien. Heb vele jaren met mijn camera in de natuur gelopen. Ik hield van de natuur en de dieren die erin leven. Boerderijdieren had ik niets mee. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat die dieren ook gevoel hebben en graag vrij zouden willen zijn. Ik heb in 2003 bezoekjes gebracht aan boerderijen die meededen met de Open Dagen Biologische Boerderijen. Ik wilde zien hoe goed die dieren het hadden omdat ik al een jaar lang biologisch vlees en eieren at. De dieren hebben het wel iets beter dan in de gangbare veehouderij maar toch zag ik dingen waar ik niet achter kon staan. Ik ben toen direct vegetariër geworden en daarmee was ik de eerste in de familie (incl. ooms, tantes, neven en nichten). En ben nu nog steeds de enige niet-vleeseter in de familie. In het eerste jaar dat ik vegetariër was vroeg ik mij af waarom er ook veganisten zijn. Wat is er mis met een koe die in de wei loopt en met een kip die eieren legt? Internet gaf mij de antwoorden. Nadat ik mij goed ingelezen had dat een geheel plantaardige levensstijl best wel kan als je op bepaalde dingen goed let, ben ik in een jaar tijd overgeschakeld naar veganist. Voordeel voor mij was dat ik nooit kaas heb gelust. Voor de dieren ben ik dus vegetariër en later veganist geworden. Later kwam daar als extra stimulatie om door te gaan nog bij dat je niet meewerkt aan de nadelen van de productie van dierlijke voeding: ontbossing, milieuvervuiling, klimaatverandering, water- en voedselverspilling. Ik ben er nog elke dag trots op dat ik toen die omschakeling heb gemaakt en zodoende meewerk aan een betere wereld.

Toen mijn ouders mij de naam Ilona gaven stond eigenlijk al vast dat ik ooit een plantaardige lifestyle zou leiden. De plaatselijke schoenmaker vertelde mij eens dat Ilona in het Syrisch 'planten' betekend, (maar dan schrijf je het anders). Tja, dan was het dus voorbestemd dat ik veganist zou worden! Het heeft nog wel even op zich laten wachten voor ik het licht zag. In 2006 (op mijn 26e) werd ik vegetariër, zeven jaar later in 2013 werd ik pas veganist. Mijn plantaardige lifestyle houd niet op bij mijn privéleven. In het dagelijks leven verdien ik mijn 'planten' als thuiskapper en tevens natuurkapper, zie www.estilona.nl. Ik kleur het haar van mijn klanten op z'n Ilona's, plantaardig dus. Gelukkig vindt er een collectieve bewustwording plaats, deze beperkt zich niet alleen tot voeding, ook deze kapster doet vrolijk mee. Ik werk met plantaardige haar(/huid) producten die op hun beurt weer een helende werking hebben, daarnaast volg ik nog een opleiding in de natuurgeneeskunde. Plantaardige groetjes!

Goedendag! Mijn naam is Hester, wonende te Vreden. Ik ben werkzaam als Stagementor en docent Psychologie en ik zing graag on stage bij oa Eric Milton, Reisopera, Vocaal Ensemble Twente.
Sinds 2001 ben ik bekend met ziekten (oa koemelkallergie, eczeem, oorontstekingen, asthma, rheuma, hartfalen, dementie, kanker) door dierlijke eiwitten bij familieleden en onderzochte kinderen. Daardoor heb ik steeds meer produkten met koemelk, ei, vlees, gelatine, honing, leer ed weggelaten. In 2015 ben ik samen met onze jongste zoon steeds meer veganistisch gaan koken en eten, ook met vrienden bij Tankstation en Twente Vegan.
Zo ontdekten we meer restaurants waar we gezellig met inspirerende mensen konden genieten van plantaardige gerechten.
Mijn wens is dat steeds meer mensen kiezen voor gezond, diervriendelijk, milieubewust bioplantaardig consumeren!

Hoi! Dorien hier. Veganist sinds september 2014. Blogger over veganistisch eten en koken sinds januari 2015, zie vegaanmetdiebanaan.blogspot.com. Mijn dagelijks plantaardig brood verdien ik bij het onderwijsbureau van het conservatorium te Enschede. Waarom ik een veganistische levensstijl heb aangenomen? Samenvattend: omdat ik te veel van het leven hou om het andere wezens te (laten) ontzeggen. Ik hou van liefde, respect en samenzijn. Oh en ik hou ook nog van buiten spelen, sporten, muziek maken, lachen, sprookjes en ik doe het goed op feestjes. Doei!

Hoi! Ik ben Inia, geboren in 1972, woon in Enschede en ben sinds 1e Paasdag 2013 veganist. Na flexitariër werd ik pescotariër en na 1,5 jr vegetariër zijn werd ik veganist. Er ging een wereld voor me open toen ik leerde hoeveel plantaardig lekkers er eigenlijk is. Inmiddels ben ik ook trots op Twente en al haar diervriendelijke mogelijkheden, maar hoop op een plantaardig aanbod in iedere horecagelegenheid. Ik hoop dat wij je iets bewuster maken van je keuzes en dat Twente nóg diervriendelijker wordt.

Hoi! Ik ben Kim-Maria. Ik ben opgegroeid in een klein dorpje hier in Twente, buitenaf. Op mijn 15de werd ik me bewust dat voor het stukje vlees op mijn bord een dier moest sterven doordat mijn ouders mesthaantjes hadden en die op een dag niet meer in het weiland liepen. Toen we een dag of wat later kip aten begon ik te huilen en was vanaf toen veggie. Rond mijn 23ste meldde ik me bij Proefdiervrij voor vrijwilligerswerk. Ik mocht in mijn eentje waar en wanneer ik wilde flyeren voor ze. Via social media leerde ik een vrouw kennen die dierenactiviste was voor de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) en ik wist vrijwel direct dat ik dat ook wilde doen! Ik begon dus bij ADC mee te doen met handtekeningen verzamelen, flyeren, collecteren en demo's. Dit was echt wat voor mij en ik had het reuze naar mijn zin om me in mijn vrije tijd in te zetten voor hen zonder stem. Door ADC kwam ik vrijwel vanaf het begin in 'aanraking' met veganisme en ik vond het direct heel erg interessant al leek het me niet haalbaar. Na doorvragen van mijn kant aan een veganiste en de antwoorden van haar wist ik dat ik geen andere keuze had dan veganist worden, hoe moeilijk het me ook leek. Ondertussen vier ik binnen een maand mijn derde Veg-An-Niversary maar ben ik al een jaar of 7 bezig met veganisme. Mijn Veganniversary is gebaseerd op de dag dat ik 100 % dierenleedvrij eet. Ik ben nog steeds dierenactiviste maar nu, zoals ik het zelf noem, freelance - dus niet voor 1 organisatie maar gewoon wat op mijn pad komt. Verder doe ik wekelijks webcare voor het ADC en ben ik sinds een paar jaar actief lid van/bij de PvdD, wat inhoud dat ik soms naar demo's ga 'voor' de partij (ik draag dan een jasje van de PvdD) help met flyeren etc.

Hoi! Mijn naam is Deborah Kara en ik ben in 1990 geboren in Enschede. Getogen met een pizzeria als familiebedrijf. Vegetariërs/veganisten waren in mijn ogen best vreemd. Maar dit veranderde naarmate ik me verdiepte in hun wereldje. In 2014 besloot ik veganist te worden. Dierlijke producten gebruiken correleert namelijk niet met dat wat ik wil in mijn leven. Deze leefstijl heeft mij aangenaam verrast. Het is een heel ander wereldje. Maar hoe meer ik weet, hoe enthousiaster ik word. Ik ben daarom blij dat ik onderdeel mag zijn van Twente Vegan.

Ik ben Thomas Fabry. Mijn hele jeugd heb ik pal voor de ingang van een slachthuis gewoond. Ik heb er gezien hoe dieren werden mishandeld en hoe ze voor hun leven vochten. Nu werk ik voor de Partij voor de Dieren in Overijssel. Ik ben al 25 jaar vegetariër en probeer ik zo veel mogelijk een veganistisch eetpatroon te volgen. Ik hoop het ooit nog mee te mogen maken, dat de bio-industrie wordt afgeschaft.

Hoi, ik ben Rianne, 36 jaar en ik woon in Enschede met mijn Roemeense straathondje Fling. Toen ik in het veganistische leven rolde, leek het mij in het begin erg ingewikkeld, maar nu zie ik veel dingen als een uitdaging en word ik blij van elk nieuw recept of ingrediënt. Ik vind het leuk om voor mensen te koken en probeer er altijd iets moois van te maken. Nu ik 1x per maand de veganistische maaltijd bij het Tankstation verzorg (Linzi bedankt!), leer ik elke keer enorm veel bij. Ik volg momenteel een bio-dynamische landbouwopleiding en het liefst wil ik in de toekomst iets opzetten van aarde tot bord.

Ik ben Raimond Kuipers, 50 jaar oud, partner van Inia Mutter. Samen hebben we vijf kinderen. In mijn dagelijks leven ben ik werkzaam als freelance software ontwikkelaar.

Ik ben sinds 2013 veganist. Er zijn meerdere redenen waarom ik veganist ben geworden. Het zien van films als Forks over knifes en Food Inc. hebben hier aan bijgedragen. 

Op deze website regel ik de technische onderdelen. 

Goeiedag, mijn naam is Daan Koster, 22 jaar nu 3,5 jaar wonend in Enschede waar ik bezig ben zoveel mogelijk kennis te vergaren en te ontwikkelen wat deels is in de vorm van een studie elektrotechniek op het ROC van Twente. Ik ben eind 2016 veganist geworden en dit was vanzelfsprekend ÈÈn van de beste beslissingen die ik ooit gemaakt heb.
Ik ben niet alleen vegan, ik voer er ook actie voor (o.a. bij Anonymous for the Voiceless). Want veganisme zelf zie ik als een neutrale positie, je kiest ervoor geen dieren te schaden. Dit staat echter gelijk aan op straat iemand tegenkomen die een dier mishandeld en kiezen om daar niet aan mee doen maar er dan ook verder niks van zeggen of tegen doen alvorens er gewoon voorbij te lopen. Een activist zijn betekent meer dan non-participatie, het betekent een stem zijn voor dieren die het nodig hebben en niet bang zijn je uit te spreken tegen het onrecht die het gevolg is van speciesisme of welk vorm van 'isme' dan ook.

Hoi! Ik ben Marielle (bouwjaar 1979). Van jongs af aan gaat mijn hart sneller kloppen door dieren. Ik ben opgegroeid met drie honden, heb ook konijntjes gehad, en leef op dit moment samen met twee lieve katjes. Ik werk als onderzoeker en docent aan de Universiteit Twente. In mijn vrije tijd ben ik vrijwilliger bij het dierenasiel en ben ik actief lid van de Partij voor de Dieren. Ook loop ik hard, lees ik regelmatig, en spreek ik graag af met familie en vrienden, bijvoorbeeld voor een spelletjesmarathon! Na elf jaar vegetariër te zijn geweest en lange tijd gestoeid te hebben met mijn voedselintoleranties, leef ik een aantal jaren veganistisch. Ik vind dat de diertjes niet hoeven te lijden enkel omdat mensen iets ‘lekker’ vinden, terwijl er zoveel lekkers zonder dierenleed is. We zijn allemaal gelijkwaardig en we hebben allemaal recht op een mooi en liefdevol bestaan.